dinsdag 30 juni 2009

Ontspoorde zorg? Mishandeling!

Ouderen-mishandeling: eigenlijk wil je niet eens weten dat het bestaat.
Helaas is dat struisvogelgedrag. Op 15 juni was het World Elder Abuse Awareness Day - zeg maar Wereld Ouderenmishandelingsdag - en werd wereldwijd aandacht gevraagd voor het probleem.

Ik beperk me hier even tot Nederlandse cijfers: in 2007 waren er 366 meldingen van ouderenmishandeling. Die meldingen waren afkomstig van beroepskrachten, de ouderen zelf of van familieleden. In 2008 steeg het aantal meldingen al tot 662. Een topje van de ijsberg, want het aantal geschatte gevallen van ouderenmishandeling ligt op 130.000!!!
Het kan hierbij gaan om psychische mishandeling (vaak vernedering), wat ook het meeste voorkomt. Daarnaast is er lichamelijk geweld en ook financiële uitbuiting valt onder de noemer mishandeling. Plegers zijn vaak heel nabij: partners, kinderen, hulpverleners, buren...
Slachtoffers vinden we in alle lagen van de bevolking, en in 3/4 van de gevallen is het slachtoffer een vrouw!

Ontspoorde zorg
25 % van de gevallen van ouderenmishandeling is ontspoorde zorg: uit onmacht of uit overbelasting overgaan tot fysiek geweld of psychische vernedering.
Hoe dat kan?
Als mantelzorger van een dementerende die niet alleen gelaten kan worden; wat moet je doen als je een belangrijke boodschap vergeten bent? Je moet even terug naar de winkel. Even de patient vastbinden aan zijn stoel?...
Als volwassen kind met volmacht over de bankrekening, en je maakt nogal wat kosten, en degene voor wie je zorgt heeft toch geld zat en merkt het toch niet als je wat extra afschrijft...
De aanleiding is o zo vaak onmacht. Maar het kan ook o zo gemakkelijk verder gaan, en een gewoonte worden.
De oudere zal zich nauwelijks kunnen verweren, want is afhankelijk. Chantage-middelen als: "wil je soms dat ik niet meer langs kom?" zijn reuze effectief.

Maar HET MAG NATUURLIJK NIET.

Bij deze dus een oproep aan iedereen die een vermoeden heeft van ouderenmishandeling om eens te kijken op www.movisie.nl/ouderenmishandeling. Daar leest u meer informatie en er is ook een overzicht te vinden van meldpunten voor mishandeling. Deze zijn vaak gekoppeld aan de meldpunten voor huiselijk geweld.
Laat het niet voortduren: signaleer!!!

Geen opmerkingen: