maandag 29 juni 2009

Alzheimer

Het Nivel en Alzheimer Nederland deden onderzoek onder meer dan 1500 mantelzorgers van dementerenden, naar de belasting van deze mantelzorgers. De uitkomst viel niet mee. 18 % van de mantelzorgers is zwaar belast. Ondanks alle onderzoeken en ontwikkelingen van de afgelopen jaren is er niet veel verbeterd in de situatie van mantelzorgers va dementerenden.

Gedrags"problemen", zoals boosheid, achterdocht, ontremming en lusteloosheid van de dementerende zorgen voor een zware emotionele belasting. Mantelzorgers weten wel dat het de ziekte is die voor dit gedrag zorgt, maar het maakt het daardoor niet minder lastig om te hanteren. Een veranderend slaap- en waakritme zorgt ervoor dat er 24-uurs zorg nodig is: het gaat dag en nacht door...

Toch willen veel mantelzorgers de zorg blijven volhouden, ook al is het bijna niet meer op te brengen. Opname van de dementerende in een verpleeghuis voelt als falen, of misschien zelfs als verraad voor deze mantelzorgers. Met name omdat er in traditionele zorginstellingen vrijwel geen ruimte is voor persoonlijke contacten.

Gelukkig ontstaan er steeds meer kleinschalige initiatieven , waar wel ruimte is voor persoonlijke aandacht.
Alweer het Nivel onderzocht 17 kleinschalige projecten, variërend van het bieden van belevingsgerichte zorg en kleinschalig wonen tot natuuractiviteiten. Uit dit onderzoek bleek dat hier uitstekende resultaten worden behaald, zonder dat dit veel extra kosten met zich meebrengt.

De personeelsleden die bij deze projecten zijn betrokken ervaren een grotere tevredenheid over hun werk. Een goed teken, want er is een tekort aan goede zorgverleners, die bovendien alleen maar negatieve berichten horen uit de zorgwereld.

Een positieve ontwikkeling dus, te meer daar het aantal dementerenden alleen maar zal toenemen, en de druk op mantelzorgers ook steeds groter wordt. Wellicht zullen mantelzorgers meer vertrouwen hebben in een kleinschalig zorgproject, waarbij de communicatie tussen mantelzorgers en zorgverleners voldoende ruimte krijgt, en er tijd en ruimte is voor persoonlijke contacten.

Misschien is er ook bij u in de buurt wel zo'n kleinschalig initiatief gestart...

Geen opmerkingen: