woensdag 17 juni 2009

Gedragscode pgb-bureaus

Gisteren heeft Aline Saers, directeur van de vereniging voor budgethouders Per Saldo, de gedragscode voor pgb-bureaus overhandigd aan staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS.
Per Saldo en Stichting De Ombudsman hebben samen de gedragscode ontwikkeld, en willen hiermee ook een bijdrage leveren aan het oplossen en voorkomen van misstanden in de thuiszorg.
In de gedragscode staat dat pgb-bureaus zelf geen zorg mogen verlenen, maar alleen administratieve diensten, advies en bemiddeling kunnen aanbieden. De regie moet altijd in handen van de budgethouder blijven. Verder zijn er regels voor de administratie en het financiële verkeer in de gedragscode opgenomen, en voorschriften over de informatie die moet worden aangeboden aan de budgethouder.

Bussemaker vindt dat met de gedragscode een grote stap wordt gezet om het persoonsgebonden budget (pgb) te behouden voor de mensen voor wie het bedoeld is en die ermee om kunnen gaan.
Per Saldo wil de gedragscode opvolgen met een keurmerk. “Pas dan is dit traject af en krijgt de budgethouder een goed instrument in handen om zichzelf te beschermen tegen malafide pgb-bureaus: zonder keurmerk worden er geen zaken gedaan.” Uitvoerende organisaties, zoals de zorgkantoren, het Centrum voor Indicatiestelling Zorg (CIZ) en gemeentelijke instanties kunnen dan consequenties verbinden aan het niet hebben van een keurmerk: aanvragen door bureaus die de gedragscode niet accepteren, zouden moeten worden geweigerd. Bussemaker heeft echter nog geen toezeggingen gedaan voor subsidie voor het ontwikkelen van en keurmerk.

Misschien overweegt u zelf om een PGB aan te vragen? Of wilt u meer weten over zorg? Kijk eens op http://www.pgb-aanvragen.nl/

Geen opmerkingen: