zondag 7 juni 2009

11 juni: Dag van de vierde mantelzorglezing

Het aantal werkende mantelzorgers loopt steeds verder op. Vergrijzing en personeelstekort in de zorgsector zijn er de oorzaken van dat steeds minder mensen de zorg voor steeds meer ouderen moeten leveren.Politieke doelstellingen zoals ‘grotere arbeidsparticipatie’ en ‘meer eigen verantwoordelijkheid’ maken de belasting extra zwaar.

Van vrouwen en ouderen wordt verwacht dat zij steeds meer en steeds langer buitenshuis gaan werken. Dit zijn nu juist de bevolkingsgroepen die traditioneel veel mantelzorg verlenen. Aan hen wordt nu aan twee kanten getrokken.

Dat er geen oneindige rek meer in zit is langzamerhand op een breed front duidelijk aan het worden. Aanstaande donderdag 11 juni houdt Alexander Rinnooy Kan, de voorzitter van de SER, de vierde Nationale Mantelzorglezing in het World Trade Center in Rotterdam. Hierbij zal ook Jet Bussemaker, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, aanwezig zijn. Na de lezing is er een debat met prominenten uit werkgevers- en werknemerskringen over het combineren van werk en mantelzorg.

Reden voor bezorgdheid is gevonden in het feit dat de combinatie van mantelzorg en een betaalde baan mensen boven het hoofd groeit. Om het vol te houden nemen deze werkende mantelzorgers vakantiedagen op, doen een beroep op een verlofregeling of melden zich ziek. Vaak krijgen mantelzorgers daarnaast ook te maken met een achteruitgang in hun inkomen, zeker als zij langdurig zorg bieden. Ook dat legt extra druk op werkende mantelzorgers.Toch willen ze, soms koste wat het kost, hun werk blijven volhouden. Vanwege de inkomsten, maar ook omdat het afleiding, structuur en sociale contacten oplevert. Maar ook is het zo dat mensen graag willen blijven zorgen.

De maatschappij heeft er alle belang bij dat ze dat volhouden: 80 % van alle zorg die gegeven wordt in Nederland wordt immers geleverd door mantelzorgers. Mantelzorg vertegenwoordigt een economische waarde van zo’n 8 miljard euro per jaar. Het wordt dus echt wel tijd dat de Sociaal Economische Raad er aandacht aan besteedt. Afgelopen week zijn de eerste erkenningen voor mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid uitgedeeld door mevrouw Bussemaker.

Mantelzorgmakelaars zijn speciaal “uitgevonden” om juist werkende mantelzorgers te ondersteunen waar nodig. Werkgevers kunnen mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid ook vormgeven door een mantelzorgmakelaar in-company voorlichting en workshops te laten verzorgen.
Familycare Support mantelzorgmakelaar Freke Schoemaker informeert u graag over de mogelijkheden.

Geen opmerkingen: