dinsdag 2 december 2008

Het aanvragen van een PGB voor AWBZ-zorg en WMO-voorzieningen

Als mantelzorgmakelaar krijg ik regelmatig vragen over financiële voorzieningen voor mantelzorgers. De meest voorkomende vragen daarbij zijn:
Heb ik als mantelzorger recht op een vergoeding?
en
Hoe kan ik een PGB aanvragen?
Simpele vragen met gecompliceerde antwoorden.

Heb ik als mantelzorger recht op een vergoeding?
Volgens de Brabantse Raad voor Informele Zorg (BRIZ) is het recht op financiële vergoeding en recht op vergoeding voor gemaakte onkosten één van de 10 Rechten van de Mantelzorger!
Maar hoe zit dat dan in elkaar?

Mantelzorgcompliment
Allereerst is er het Mantelzorgcompliment, officieel de "Regeling Waardering Mantelzorgers". De regeling werd voor het eerst in 2007 uitgevoerd, toen bleef er 32 miljoen euro over! Dat geld is vervolgens over de gemeenten van Nederland verdeeld en wacht in veel gevallen nog op een goede bestemming, onder de naam "Impulsgelden". Heeft uw gemeente nog geen Impulsgelden besteed? Vraag de leden van uw gemeenteraad om opheldering!
In 2008 wordt de regeling nog volgens het 2007-concept uitgevoerd. Zorgvragers (degene voor wie de mantelzorger zorgt) krijgen, mits zij over de juiste indicatie beschikken, automatisch bericht hierover. Mensen met een indicatie voor extramurale awbz-zorg hebben, als het goed is, in de tweede helft van 2008 een brief ontvangen over het mantelzorgcompliment. Door het formulier bij deze brief in te vullen kunnen zij aangeven wie hun mantelzorger is die voor het compliment in aanmerking zou moeten komen. Per zorgvrager kan hoogstens één keer per jaar en voor één mantelzorger een bedrag van 250 euro worden aangevraagd.

Alléén mantelzorgers die zeer intensief iemand verzorgen komen voor het mantelzorg-compliment in aanmerking. Anders gezegd: het moet om iemand gaan met een indicatie voor minstens zes maanden voor extramurale awbz-zorg.
Het ziet er naar uit dat de regeling in 2009 zal worden uitgebreid met meer en betere mogelijkheden om ervoor in aanmerking te komen.

Hoe kan ik een PGB aanvragen?

Een Persoonsgebonden Budget (PGB) is een budget waarmee iemand die zorg nodig heeft die zorg zelf kan inkopen.....
Wat betekent dat nu eigenlijk?
Strikt genomen vraag je niet een PGB aan, maar ZORG!
Het verschil lijkt klein, maar is wel heel belangrijk.
Het begint bij de persoon die hulp, zorg nodig heeft: de zorgvrager. Welke zorg heeft die "zorgvrager"nodig?
Dat wordt bepaald door een indicatieadviseur, van de gemeente voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) of van het Centraal Indicatieorgaan Zorg (CIZ) voor AWBZ-zorg. Onder de Wmo valt Huishoudelijke zorg (Hulp in de huishouding), vervoer en woning-aanpassingen, bij de AWBZ wordt gekeken naar Verpleging en verzorging, begeleiding (ondersteunend of activerend), en verblijf.

Als de indicatie positief is betekent dat dat er aantoonbaar hulp, zorg nodig is. De zorgvrager kan aangeven of hij die zorg "in natura" wil ontvangen of als PGB.
Zorg in Natura (ZIN) wil zeggen dat er een mevrouw of mijnheer bij u thuis de zorg komt verlenen.
Met een PGB kan de zorgvrager zelf uitkiezen wie hem/haar komt verzorgen, en deze persoon daarvoor betalen. Dat kan dan ook de mantelzorger zijn!
Zowel voor de AWBZ-zorg als voor de Wmo is een PGB-regeling mogelijk.

Heel belangrijk om te weten is dat voor de zorgvrager het PGB geen inkomsten zijn! Als de mantelzorger vanuit een PGB wordt betaald is dat echter wel inkomen, waarover ook belasting betaald moet worden.


Indicatie aanvragen
Hoe weet je nu welke zorg, en dus welke indicatie je nodig hebt? Daarover gaat de volgende Blog.

Andere Financiële regelingen
Naast het mantelzorgcompliment en het PGB bestaan er nog enkele andere mogelijkheden om compensatie te krijgen voor de vele gemaakte kosten en uren.

Tegemoetkoming Onderhoudskosten thuiswonende Gehandicapte kinderen (TOG)
Ouders die thuis een blijvend/langdurig gehandicapt kind (3-18 jaar) verzorgen, dat op basis van zijn beperkingen aanspraak kunnen maken op opname in een AWBZ-instelling, kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten.
Voor deze tegemoetkoming wordt altijd, maar wel eenmalig, medisch getoetst. De tegemoetkoming is belastingvrij, hoeft niet in mindering te worden gebracht op de huursubsidie en heeft geen invloed op de hoogte van de eigen bijdrage voor thuiszorg of PGB. U kunt een TOG aanvragen bij de SVB, Postbus 1244, 6040 KE Roermond, tel.: 0475-368040.

Belastingen
Mogelijk kunt u gebruik maken van teruggaaf via de post ‘buitengewone uitgaven' van de Belastingdienst. Bel hiervoor met de belastingtelefoon van de Belastingdienst, telefoon 0800-0543 of raadpleeg de website http://www.belastingdienst.nl/

Bijzondere Bijstand
Iedereen vanaf 21 jaar met een inkomen rond of onder het minimum en zonder noemenswaardig eigen vermogen kan een beroep doen op bijzondere bijstand, voor bijvoorbeeld de aanschaf van een gebit of een bril, dieetvoeding, kledingslijtage door het gebruik van een rolstoel, of extra stookkosten die samen hangen met de ziekte/aandoening. Bijzondere bijstand wordt alleen verstrekt als de kosten niet via een andere regeling of verzekering worden vergoed. Uw gemeente beoordeelt uw aanvraag, toekenning heeft geen gevolgen voor uw uitkering of uw huursubsidie.

Geen opmerkingen: