vrijdag 19 december 2008

wat bracht 2008 voor mantelzorgers?

Het jaar 2008 loopt ten einde. Heeft het ons gebracht wat wij er van verwachtten?? Voor ieder van u zal het antwoord anders luiden.

Voor Familycare Support was het een uiterst succesvol jaar: de doelstellingen zijn gehaald, en er zijn vele nieuwe contacten gelegd. Bestaande netwerken zijn verlevendigd, en ook is dit jaar de beroepsvereniging van mantelzorgmakelaars opgericht. Hierdoor is de mantelzorgmakelaar een volwaardige functie geworden, die echter nog op allerlei terreinen woeste gronden moet ontginnen.

Nog steeds zijn te veel werkgevers ervan overtuigd dat het combineren van werk en mantelzorg een "prive-probleem" van de mantelzorgers is. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de belasting die het combineren van deze twee taken met zich mee brengt.

Vandaag nog sprak ik een begeleidster van een dementerende hoogbejaarde mevrouw, wiens dochter op haar werk maar moeilijk vrijaf kan krijgen om mee te gaan naar het ziekenhuis en de specialist. Gevolg: de moeder komt niet op de afspraak, de behandeling loopt vertraging op, de medische controle gaat mank, en de zorg is niet meer op maat. De dochter voelt zich schuldig, maar moet waken voor haar baan, zeker nu de economische tijden minder florissant zijn dan aan het begin van 2008.

En ook de ontwikkelingen in AWBZ, Wmo en bij Thuiszorg-organisaties geven reden tot zorg: steeds meer handen zijn nodig aan of rond het bed, maar waar zijn die professionals te vinden? En kunnen mantelzorgers de tekorten blijven opvangen?

Meer vragen dan antwoorden aan de vooravond van Kerstmis...
Ik houd u graag op de hoogte van de ontwikkelingen in 2009. Maar ook als er dit jaar nog nieuws zal zijn zal ik dit zeker melden in deze blog.


Familycare Support wenst u en de uwen
sfeervolle feestdagen
en
alle goeds voor 2009.

Geen opmerkingen: