woensdag 24 december 2008

Gouden Loeki terecht naar Thuiszorg-commercial?

SP Gefeliciteerd!
De Gouden Loeki voor de beste tv-commercial ging vorige week naar het filmpje "Thuiszorg" van de SP. Merkwaardig is het overigens wel, dat een ideële reclame het wint van een hele serie commercieel opgezette filmpjes die bedoeld zijn om u en mij geld uit te zak te kloppen. Het Thuiszorgfilmpje is onderdeel van de actie "Zorg geen markt", waarmee de SP de barricaden op is gegaan tegen de opgelegde marktwerking in de zorg.
Maar is die marktwerking nu eigenlijk zo verwerpelijk?

Gereguleerde marktwerking werkt niet
In een berichtje op MKB-net, overgenomen uit ZN Journaal, werd het perfect uitgelegd: de marktwerking in zorg werkt niet optimaal door een structurele weeffout in de regelgeving. De kern van het probleem zit hem in de verhouding tussen de grote hoeveelheid regelgeving en toezicht die nodig is voor een klein beetje marktwerking in de zorgsector. Volgens Youri Hildebrand van KPMG zorgt met name deze gereguleerde marktwerking er niet voor dat thuiszorginstellingen ondernemers worden die meer gaan innoveren.
Marktwerking is,volgens Hildebrand, gebaseerd op overleving en het nemen van risico`s. De zorginstellingen hebben daar echter geen ervaring mee. Zij zijn op dit moment nauwelijks bezig met innovatie, zij streven juist naar zekerheid om de klanten beter van dienst te kunnen zijn.
Maar ook omdat er heel veel tijd overheen gaat voordat de regels goed toegepast worden, kunnen zorginstellingen niet direct de voordelen ervaren van marktwerking.
Hildebrand denkt dat instellingen in de toekomst zullen fuseren en dat de overheid de consument een grotere rol en meer keuzes moet geven in de zorg.

De kern van marktwerking: Keuzevrijheid
De overheid heeft meer dan 10 jaar geleden al een uitstekend instrument in het leven geroepen om die keuzevrijheid te verbeteren: het Persoonsgebonden Budget PGB. De zorgvrager krijgt, na indicatie, een zak met geld en koopt vervolgens zelf zijn zorg in. De overheid is daarmee van de verantwoordelijkheid af, en levert administratieve ondersteuning, die wordt uitgevoerd door de Sociale verzekeringsbank SVB. Wel wil het zorgkantoor een verantwoording achteraf, om vast te stellen dat er geen plasma tv is gekocht van het geld dat bedoeld was voor persoonlijke verzorging.

PGB nog steeds ondergeschoven kindje
Helaas wordt door allerlei instanties na meer dan 10 jaar nog steeds afwijzend gereageerd op het PGB: indicatiestellers voor AWBZ-zorg maken zorgvragers wijs dat het beheer van het budget ingewikkeld is, gemeenten willen voor Wmo-voorzieningen helemaal niet dat mensen van een PGB gebruik maken. De reden hiervoor? De zogenaamde oncontroleerbaarheid van de bestedingen.
In een ingezonden stuk las ik als reactie op het spotje dat het duidelijk maakt dat "de huidige aanpak in de zorg gedoemd is te mislukken". Dat geldt natuurlijk alleen voor het Zorg-in-Natura-gedeelte, waar het spotje ook over gaat.
In feite is het SP-filmpje een pleidooi voor meer gebruik van het Persoonsgebonden Budget, waarmee je zelf wel uitmaakt voor wie je je uitkleedt!

PGB aanvragen moeilijk?
Het aanvragen van een PGB is niet moeilijker dan het aanvragen van zorg in natura. Ook kan een bestaande indicatie voor Zorg in Natura worden omgezet in een PGB. Iedere vorm van zorg, of het nu AWBZ is of Wmo, moet wettelijk ook als PGB kunnen worden verstrekt. Wilt u meer weten over een persoonsgebonden budget? Kijk eens op www.PGB.nl, daar staat heel veel informatie.

Geen opmerkingen: