dinsdag 30 december 2008

Een goed verzorgd 2009?!!

Keert de wijkzuster echt terug in de wijk?
Voor 2009 stelt het kabinet 10 miljoen euro beschikbaar om in achterstandswijken ('prachtwijken') de wijkverpleegkundige weer een nadrukkelijke plek te geven naast de huisarts. De bedoeling is dat de patient, de zorgvrager, weer centraal komt te staan. Als de wijkverpleegkundige (weer) als zelfstandige professional naast de huisarts en apotheker kan werken ondervindt de patient minder last van de verschillen in financiering van verschillende vormen van zorg: WMO, AWBZ en Zorgverzekeringswet. Als de wijkzuster het allemaal coordineert verbetert de kwaliteit en continuïteit van de eerstelijnszorg, zo is de gedachte.

Veel verpleegkundigen stapten uit de zorg, of begonnen voor zichzelf, uit onvrede over het verdwijnen van de persoonlijke benadering van de patient in de thuiszorg. Misschien keert met komst van de wijkzuster ook de liefdevolle verpleegkundige weer terug in de thuiszorg!

Maar waarom zou je goede zorg beperken tot de "prachtwijken"?
Buurtzorg Nederland is een snel groeiende organisatie die niet op deze stap van de overheid heeft gewacht! In Enschede begon Jos de Blok, teleurgesteld verpleegkundige, vorig jaar een nieuwe formule in de thuiszorg: geen zorgfabriek, maar de menselijke maat, met de huisarts als spil in het web: Buurtzorg dus.
Sinds de oprichting staan verpleegkundigen in de rij om bij Buurtzorg te mogen werken: de persoonlijke benadering en de kleinschaligheid van de teams spreekt de verpleegkundigen aan. Al in 82 plaatsen is Buurtzorg actief! Hartverwarmend is de uitspraak van oprichter De Blok: "Buurtzorg verdiept zich eerst in de cliënt, zijn familie en omstandigheden". Daardoor kan Buurtzorg dynamisch zijn en zorg op maat bieden, mee bewegen met de zorgvraag.

Komt het uiteindelijk toch nog goed met de zorg in Nederland: we hebben er al veel te lang op moeten wachten!

Lees meer over Buurtzorg op http://www.buurtzorgnederland.com/

Familycare Support wenst u een goed verzorgd 2009!!!!

Geen opmerkingen: