vrijdag 6 februari 2009

fraude met een PGB?

Er was deze week veel te doen over het PGB.

De FIOD uitte kritiek op de controles door de zorgkantoren, en de suggestie werd gewekt dat budgethouders naar eigen believen met een PGB kunnen sjoemelen, zonder veel kans op ontmaskering. Sappig was natuurlijk het geval waarin een echtpaar nog vijf jaar na het overlijden van een budgethouder de PGB-gelden opstreek. Maar liefst voor 1,3 miljoen euro zou er aan fraude zijn ontdekt. De media doken er bovenop.

Weet u hoeveel procent dit fraudebedrag is van het totale bedrag dat aan PGB werd uitgekeerd? Minder dan 1 % !!
Per Saldo, de (grootste ) vereniging van budgethouders, en het CIZ, die de indicaties verzorgt, vielen over elkaar heen in hun haast om de tendentieuze berichtgeving te ontzenuwen. Bovendien zijn recent verschillende maatregelen ingevoerd om fraude nog beter te kunnen bestrijden. Ik berichtte daar al eerder over: Het CIZ wil fraude voorkomen door met het burgerservicenummer te werken bij een indicatie, en Per Saldo pleit voor vereenvoudigde aanvraagprocedures. Controle van het PGB ligt overigens bij de zorgkantoren, en uit ervaring weet ik dat dit bijzonder hardnekkige instanties kunnen zijn waar het gaat om het vasthouden aan onjuiste redeneringen.

Heeft u de uitzending van Kassa gezien, zaterdag 31 januari? Waarin de staatssecretaris uitlegde dat het CAK helemaal niet slecht functioneert? Dat alle fouten van deze instantie zijn terug te voeren op het gebrekkig aanleveren van informatie door anderen?

Ik kan u een sterk verhaal vertellen over een zorgkantoor dat al langer dan een half jaar volhoudt dat er aan het CAK geen eigen bijdrage is betaald, terwijl de rekeningafschriften er toch echt heel duidelijk over zijn dat deze facturen wel betaald zijn. Maar volgens het zorgkantoor geeft juist het CAK aan dat er niets meer is ontvangen. Wie licht wie nu verkeerd voor???

Kortom: als er al gefraudeerd wordt met het PGB dan komt dat voornamelijk doordat de instanties die met de uitvoering zijn belast er zelf helemaal geen zicht meer op hebben hoe vorken in stelen steken.
De media zijn dol op schandaal-verhalen.
Misschien kunnen budgethouders zelf eens de publiciteit zoeken om aan te tonen dat er bij de uitvoerende instanties nog wel het nodige schort aan effectief werken?

Geen opmerkingen: