dinsdag 17 februari 2009

veel zorgelijk nieuws

Zorg over zorg en mantelzorg
Er is weer veel te melden over de zorg en de belasting van mantelzorgers. Meer dan in deze blog kan worden opgenomen.
Daarom verwijs ik deze keer naar de Familycare Support Nieuws Update, die deze week echt bol staat van de nieuwsfeiten, maar ook met verwijzingen naar verschillende columns: de bezuinigings-ballonnetjes die het kabinet oplaat brengen heel wat gemoederen in beweging! Voor mij persoonlijk was de "eyeopener van de week" een opmerking in een column in De Telegraaf, over de huisartsen die tegenwoordig geen visites meer rijden.

Zorg of (be)handeling?
De columnist voerde aan dat het is misgegaan in de zorg op het moment dat Zorg alleen nog maar wordt gezien als behandeling. Hij slaat daarmee de spijker natuurlijk op de kop. Want weliswaar is het aantrekken van steunkousen "persoonlijke verzorging", maar het is ook een (be)handeling, waarvoor een bepaalde tijdslimiet staat. Zorgprofessionals en mantelzorgers lijken elkaar (eindelijk) te hebben gevonden in het protest tegen het steeds verdergaande ontmantelen, of moet ik zeggen uitkleden, van de zorg.

Meer handen aan het bed?
Ik vraag me af waarom er niet, in het kader van de recessie, waar we allemaal bezorgd om zijn, wat meer gelinkt wordt met de toenemende vraag naar zorg.
Is er nu echt helemaal niemand die een mooi plan kan verzinnen om een bonus in te stellen voor mensen die, werkloos geworden, zich laten omscholen tot zorgprofessionals? Of een "zie om naar elkaar"-regeling, waardoor de samenleving wat socialer zou kunnen worden, als we niet meer allemaal achter een betaalde baan hoeven aan te rennen?
Is warmte, vriendschap en "samen doen" niet een mooie invulling van een periode waarin het betaalde werk wat minder voor het oprapen ligt?
Ik hoop op een toename van het aantal (zorg)vrijwilligers in de preriode die voor ons ligt. Wie weet hoeveel professionele handen aan het bed daaruit kunnen voortvloeien...

U kunt zich abonneren op de Nieuws Update van Familycare Support via de website www.familycaresupport.nl.

Geen opmerkingen: