dinsdag 24 februari 2009

besteding van AWBZ-gelden wordt niet bekend gemaakt

De bobo's in de zorg hebben het goed voor elkaar: staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid zal niet bekendmaken waaraan de 22 miljard euro van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) jaarlijks wordt besteed. Zij zal de Tweede Kamer alleen inlichten wanneer er een `enorme groei` plaatsvindt in bepaalde uitgavenposten.

Waar blijft het AWBZ-geld?
Bussemaker claimt exact te weten welke doelgroepen AWBZgeld ontvangen, kent de leeftijden van de patienten, evenals het aantal uren zorg dat zij behoeven. Ze meent dat het niet nodig is deze informatie openbaar te maken: het parlement wordt al overladen met `boekwerken informatie`.
Op deze manier wordt het parlement vakkundig buitenspel gehouden bij het uitvoeren van zijn controlerende taak. De AWBZ financiert zorg voor chronisch zieken, ouderen en gehandicapten. Recente publicaties over verschillende incidenten doen vermoeden dat honderden miljoenen euro`s uit de AWBZ-pot op een verkeerde manier worden besteed. Of dit nu komt door frauderende PGB-ers, malafide zorgbureautjes of dikke bonussen van grote bazen bij wanpresterende megazorgverleners: wij weten het niet. Omdat Bussemaker de kaken op elkaar houdt zullen wij het ook niet te weten komen.

Speculerende journalisten zullen opnieuw de kans krijgen om geruchten als waarheden in de wereld zetten: de media smullen van sappige verhalen.

Naar mijn mening bestaat het parlement om de regering te controleren, ook in de besteding van ons aller belastinggeld. Zodat de zwakkeren in de samenleving niet de dupe zullen worden van de grote graaiers. Waterdicht krijg je het natuurlijk nooit. Maar door te weigeren cijfers openbaar te maken zijn we weer een stapje dichter bij de status van bananenrepubliek.

Geen opmerkingen: