vrijdag 6 maart 2009

Onderzoek naar relatie tussen gezin en werk

Een nieuwsbericht van de regering stemt deze mantelzorgmakelaar hoopvol:

"Minister Rouvoet wil dat werknemers meer vrijheid krijgen om werk en gezin te combineren. Uit onderzoek blijkt dat gezinnen hun eigen keuzes willen maken. Hiervoor is een cultuuromslag nodig."

Het is goed om te zien dat er steeds meer aandacht komt voor het gegeven dat "werk" en "prive" twee lastig te combineren werelden zijn. De taskforce deeltijd+ doet goed werk, en geeft aanbevelingen voor het oplossen van knelpunten. Jammer evenwel is dat de meeste discussies zich beperken tot het combineren van werk en gezin.

Als werkende moeder en als mantelzorgmakelaar weet ik uit eigen ervaring dat de zorg voor kinderen niet de enige zorgtaak is die gecombineerd moet worden. Familieleden van buiten het gezin moeten steeds vaker en steeds langer verzorgd worden: ouder wordende ouders, die wel zelfstandig willen blijven wonen, maar daarbij wel een steuntje in de rug nodig hebben. Gehandicapte of chronisch zieke broers/zussen, kinderen, die het alleen nooit zouden redden in deze maatschappij, maar dankzij de inzet van hun mantelzorgers toch een redelijke kwaliteit van leven kunnen bereiken.

Met de toenemende druk op de AWBZ neemt de druk op deze mantelzorgers ook toe. En dan laten we de familieleden van psychisch zieken nog even buiten beschouwing, evenals de familieleden van verslaafden.

Het verdient daarom aanbeveling om de onderzoeken naar de relatie tussen werk en gezin uit te breiden met onderzoeken naar de relatie tussen werk en familie. Waarmee de buren-mantelzorgers en de onmisbare goede vrienden nog even worden overgeslagen.

Maar Werk-en-gezin is anno 2009 echt een te beperkte benadering!



Lees hier het hele officiële bericht op regering.nl

Geen opmerkingen: