maandag 16 maart 2009

Zorgen over de zorg

Al jaren ben ik er van overtuigd dat de groeiende behoefte aan zorg twee oorzaken heeft.
Enerzijds leidt de voortschrijdende kennis in de medische wetenschap tot meer behoefte aan zorg. Reanimatie, chemokuren en bestralingen zijn enkele voorbeelden van ingrepen die levensverlengend werken. Wel is vaak blijvende controle wenselijk. Een beroerte, CVA, was vroeger vaak fataal, maar steeds vaker, helaas niet altijd kan blijvende schade worden voorkomen. Dit zijn maar een paar voorbeelden van groeiende zorgvraag door medische vooruitgang.
Daarnaast ben ik er van overtuigd dat onze moderne levenswijze verantwoordelijk is voor een groeiend aantal aandoeningen. Overgewicht (ten gevolge van "moderne eetgewoonten" en te weinig bewegen) is hiervan een voorbeeld. Een tweede voorbeeld kunt u lezen in de Zorgkrant: Spierverlammende gezichtsbehandeling (botox-behandeling) heeft negatieve invloed op emoties
In het ledenblad van Kansplus, een oudervereniging, beschrijft Jaap Boerema dat al in de jaren vijftig een Groningse arts (W.A.Liefland) het ingewikkelder worden van de maatschappij zou leiden tot een toename van de zorgvraag: eenvoudig werk werd/wordt steeds schaarser. Niet alleen omdat het werk ingewikkelder wordt, maar ook omdat je als melkboer wel "de uier van een koe moet kunnen beschrijven".
Maar ook de toename van het aantal (licht) verstandelijk gehandicapten, en mensen die het moderne leven psychisch niet aankunnen kan je volgens Boerema toeschrijven aan het wegvallen van eenvoudige arbeidsprocessen, met name in de agrarische sector. Als we kijken naar het succes van de zorgboerderijen heeft hij zeker een punt!
Naar mijn mening is dan ook het terugdringen van de toename van de zorgvraag rechtstreeks te koppelen aan economisch beleid: stimuleer kleinschalige, liefst ook nog ecologisch verantwoorde ondernemingen, en schaf de subsidies aan de mega-stallen en de monoculturen af.
De technologische ontwikkelingen zijn wellicht voor de economie een zegen geweest, maar nu deze zeepbel recent is doorgeprikt kunnen we het roer omgooien en zorgen dat geluk en duurzaamheid weer serieuze waarden worden in ons land. De zorg zou er wel bij varen.

Misschien overweegt u om een PGB aan te vragen? Of wilt u meer weten over zorg? U kunt voor meer informatie eens kijken op http://www.pgb-aanvragen.nl/ en daar de gratis, uitgebreide handleiding "Een PGB aanvragen in elf stappen" bestellen.

Geen opmerkingen: