donderdag 22 januari 2009

recessie en mantelzorg: grijp uw kans op goede zorg!

Recessie is NIET leuk.
Laat ik dat voorop stellen! Voortdurende berichten over krapte in werk en orders, banenverlies in alle mogelijke bedrijfstakken, de buikriem moeten aanhalen, je zou er treurig van kunnen worden.
Als mantelzorgmakelaar ben ik dat echter niet. Want waarom liep de overbelasting van mantelzorgers nou de laatste jaren zo enorm op?
Was dat niet vanwege het voortdurende appèl dat er voortdurend op iedereen werd gedaan om maar een baan buiten de deur te nemen?
Door het enorme beroep dat er gedaan werd op eenieder die de handjes nog enigszins kon laten wapperen om een "bijdrage te gaan leveren aan de maatschappij"? Langzamerhand werd het een schande om te zeggen dat je geen tijd had voor een baan, omdat je naast je eigen gezin, ook nog voor je zieke schoonmoeder en voor je gehandicapte broer zorgt.
Natuurlijk, ik chargeer! Maar het werken buitenshuis werd vreselijk gestimuleerd en de zorg kwam in de verdrukking: zowel bij de professionals - die er te weinig zijn, als bij de mantelzorgers, die er steeds meer komen.

Ben ik dan blij met de recessie???
Dat is nu ook weer wat teveel gezegd. Maar als mantelzorgmakelaar ben ik gewend om van alles de positieve kant te vinden, en zo zie ik ook dat er nu wat lucht komt in de informele zorg. Want wie knel zit in een dubbele belasting: baan en mantelzorg, is nu misschien geholpen met een Persoonsgebonen Budget: een PGB.
U wist het misschien niet, maar AWBZzorg en de Wmo-zorg en voorzieningen kunnen worden geleverd in de vorm van Zorg in Natura OF een PGB.
De zorgvrager, de zieke zo u wilt, kan voor zijn of haar verzorging een budget aanvragen, en daarmee inhuren WIE hij maar wil!, tegen een beloning die je samen afspreekt. Dat is de basis van het PGB-verhaal.
Natuurlijk zijn er spelregels, randvoorwaarden en beperkingen: niet iedereen kan goede zorg leveren...
Maar het geeft de zorgvrager wel de eigen regie over zijn verzorging. En: de allerergste pijn van een gedwongen ontslag kan misschien worden weggenomen.
Niet alleen voor partners en familieleden van zorgbehoevenden. Ook kennissen, vrienden, buren, wijkbewoners, krijgen meer lucht door de recessie om meer naar elkaar om te kijken. Misschien kent u ook wel iemand in uw omgeving die verzorging nodig heeft, maar die terugschrikt voor de aanvraag van zorg, vanwege de verhalen over de tekorten in de (thuis)zorg?

Meer weten over het PGB?
Familycare Support legt de laatste hand aan een informatieve website over het aanvragen van een Persoonsgebonden Budget. Als u zich abonneert op de nieuwsbrief van Familycare Support op www.familycaresupport.nl krijgt u vanzelf bericht als die site de lucht in gaat.
Ook kunt u de blog www.PGB-aanvragen.blogspot.com raadplegen, daar is al het nodige te vinden.
Als u een concrete vraag heeft: stel hem in een reactie op deze blog, of bel met de mantelzorgmakelaar van Familycare Support, Freke Schoemaker: 06 4045 2425

Geen opmerkingen: