zaterdag 25 juli 2009

"Werk en mantelzorg" vergelijkt het bedrijfsleven in Nederland met de Tour de France

Martijn de Wildt, projectleider van Werk en mantelzorg, speelt in een artikel in Mediacal Facts in op de actualiteit: hij vergelijkt Nederlandse ondernemers met de wielrenners in de Tour. Ondernemers die al een mantelzorgvriendelijk beleid hebben vormgegeven noemt hij de kopgroep, en het peloton wordt gevormd door dat gedeelte van het bedrijfsleven dat (nog) geen beleid heeft geformuleerd voor mantelzorgende werknemers. Volgens De Wildt brengt dat de bedrijfscontinuïteit in gevaar. Om in wielertermen te blijven: "als zij de top van de berg niet halen, mogen ze niet meer meedoen".

Door de vergrijzing en de toenemende participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt is het steeds gewoner dat werknemers mantelzorger zijn; dat zij meer dan 8 uur per week en/of langer dan 3 maanden voor hun naaste zorgen, die bijvoorbeeld chronisch ziek is, of gehandicapt, of door ouderdom steeds meer zorg nodig heeft.

Als begrip en praktische steun op het werk hiermee geen gelijke tred houdt lopen we vast: het combineren van arbeid en (familie)zorg kan sluipenderwijs leiden tot overbelasting, met alle gevolgen van dien.
Door tijdig maatregelen te nemen en beleid te formuleren kunnen werkgevers voorkomen dat hun mantelzorgende werknemers uitvallen door overbelasting. Zelf hebben zij daar natuurlijk ook een levensgroot financieel belang bij.
Het beleid op familiezorg zou net zo normaal moeten zijn als het beleid op kinderopvang. Er is dus nog een lange weg te gaan.

Terwijl De Wildt met zijn project "Werk en Mantelzorg" met overheidssteun zorgt voor een breed draagvlak voor een mantelzorgvriendelijker arbeidsklimaat zijn mantelzorgmakelaars hierbij al praktisch actief: wij wijzen mantelzorgers de kortste weg naar het juiste loket en nemen regeltaken over. Door een mantelzorgmakelaar in te schakelen vervallen de "kopzorgen" die een mantelzorger heeft over alle geregel om het zorgen heen: formulieren, wmo of awbz aanvragen, indicaties, bezwaarschriften, termijnen, pgb, eigen bijdrage, verantwoording. Een heel gedoe, als dat naast een baan en het zorgen zelf moet gebeuren.

Mantelzorgmakelaars erkennen dat de overbelasting van mantelzorgers minder schuilt in het zorgen zelf, maar meer in het gedoe er om heen.

Gemeenten, maar ook werkgevers en ziektekostenverzekeraars zijn nog zeer terughoudend in het vergoeden van de diensten van de mantelzorgmakelaar. Dat is jammer, want de praktische hulp die wij bieden geeft echt verlichting en is vaak van te voren in benodigd aantal uren uit te drukken. Zo kan per situatie een kostenplaatje worden gemaakt.
Meestal is 5 uur inzet van een mantelzorgmakelaar voldoende om een nijpende situatie weer "vlot te trekken". Stel dat de vergoeding voor de mantelzorgmakelaar op 100 euro per uur ligt: voor 500 euro houd je een gemotiveerde, mantelzorgende werknemer uit de ziektewet.
Tel uit je winst!!

Wilt u meer weten over de mantelzorgmakelaar? U kunt voor meer informatie eens kijken www.mantelzorgmakelaar.nu

Geen opmerkingen: