dinsdag 21 juli 2009

Ondersteuningstraject "Goed Voor Elkaar!" moet gemeenten helpen mantelzorgondersteuning beter vorm te geven.

Gemeenten moeten mantelzorgers ondersteunen, dat staat in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die op 1 januari 2007 is ingegaan.
Staatssecretaris Bussemaker formuleerde eerder al de zogenaamde basisfuncties: een handreiking aan gemeenten om de ondersteuning van mantelzorg en vrijwilligerswerk op lokaal niveau vorm en inhoud te geven.

In de derde voortgangsrapportage Wmo, die eind juni verscheen, staat echter dat gemeenten mantelzorgers nog steeds onvoldoende ondersteunen.
Daarom start Movisie in opdracht van de overheid een ondersteuningstraject voor gemeenten onder de naam ‘Goed voor Elkaar’. Het traject loop van mei 2009 tot en met 2012, en is bedoeld om gemeenten te helpen de "basisfuncties" beter toe te passen.

Jammer genoeg weten veel gemeenten helemaal nog niet hoe het er op dit moment eigenlijk voor staat met de ondersteuning van mantelzorgers.

De eerste fase van het traject Goed voor elkaar is daarom het uitvoeren van een 0-meting, zodat duidelijk wordt waar actie moet worden ondernomen om de ondersteuning te verbeteren. Deze 0-meting loopt van mei 2009 tot eind 2009.
Gemeenten die er aan deelnemen kunnen vervolgens gratis advies krijgen om de ondersteuning van mantelzorg en/of vrijwilligerswerk verder inhoud te geven.
Adviezen hierover vinden gemeenten op de website www.prestatieveld4.nl, bij een helpdesk van Movisie (goedvoorelkaar@movisie.nl of 030-7892009) en er zullen bijeenkomsten worden georganiseerd waarin gemeenteambtenaren kennis kunnen delen.
De staatssecretaris denkt gemeenten op deze manier instrumenten te bieden om mantelzorgers en vrijwilligers de ondersteuning te bieden waar ze recht op hebben.

Wilt u daar niet meer op wachten? Wilt u liever meteen effectieve ondersteuning? Overweegt u om een PGB aan te vragen? Wilt u meer weten over zorg of mantelzorg?
U kunt voor meer informatie eens kijken op www.pgb-aanvragen.nl. U kunt ook direct hiernaast de gratis handleiding "Een PGB aanvragen in elf stappen" bestellen.

Geen opmerkingen: