dinsdag 25 mei 2010

stemwijzer voor mantelzorgers

Mezzo, de vereniging voor mantelzorgers , legde de volgende vijf vragen over informele zorg voor aan politieke partijen.

1. Ruim 450.000 mantelzorgers voelen zich overbelast. Wat gaat uw partij hieraan doen?
2. Hoe houdt uw partij gemeenten aan hun Wmo-plicht om mantelzorgers en vrijwilligerszorg goed te ondersteunen?
3. De wachtlijsten voor Buddyzorg, Vrijwillige Thuishulp en Vriendendiensten groeien. Wat is uw oplossing?
4. Hoe zorgt uw partij ervoor dat iedere werkgever in Nederland mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid invoert?
5. Hoe voorkomt uw partij dat mantelzorgers worden getroffen door bezuinigingsmaatregelen vanwege de financiële crisis?

De antwoorden vindt u op de pagina: http://www.mezzo.nl/php/stddownload.php?id=13749

Opvallend hierbij is dat respijtzorg door veel partijen als een soort wondermiddel wordt gezien om mantelzorgers te vrijwaren van overbelasting. Weinig mantelzorgers weten wat respijtzorg is. Zij vragen, als zij voelen dat ze het bijna niet meer aan kunnen, gewoon zorg aan: hulp in de huishouding, of begeleiding, zodat hun naaste een paar keer per week naar de dagopvang kan. Maar helaas wordt dat vaak afgewezen, in het kader van het protocol gebruikelijke zorg (wmo) of in het kader van de bezuinigingen.

Vaak wordt gesproken over de behoeften van mantelzorgers, alsof het hier een speciaal soort mensen betreft. Nergens ben ik tegengekomen dat mantelzorgers gewone mensen zijn, die niet zielig zijn of zo, maar gewoon zorgen voor hun naaste. Op het moment dat zij het zonder hulp niet meer redden vragen zij hulp aan. En heel vaak wordt dit afgewezen, niet omdat er onvoldoende grond is voor het indiceren van zorg, maar vooral omdat de mantelzorger niet voldoende op de hoogte is van de methodiek die indicatiestellers hanteren.

Daarom is de beste vorm van mantelzorgondersteuning die gemeenten hun mantelzorgers kunnen bieden: het gratis ter beschikking stellen van de diensten van de mantelzorgmakelaar, die ondersteuning op maat en naar individuele behoefte levert.

Niet alleen in de thuissituatie, maar ook bij het bemiddelen op het werk biedt de mantelzorgmakelaar uitkomst. Bij het bespreekbaar maken van de moeite die het kost om werk en mantelzorg te blijven combineren, en het vinden van de oplossing die zowel werkgever als mantelzorgende werknemer winst brengt. In het kader van goed werkgeverschap zouden werkgevers er toe over moeten gaan de kosten van de mantelzorgmakelaar te vergoeden vanuit de HR-middelen: goede ondersteuning van mantelzorgende werknemers voorkomt grijs verzuim en ziekteverzuim. Een belangrijk issue in de komende jaren!


Het ebook 'De meest gestelde vragen en antwoorden over het persoonsgebonden budget PGB' kunt u hier bestellen:

Geen opmerkingen: