woensdag 19 mei 2010

de stand van zorgen...

Zorgverzekeraar Menzis hield een enquête 'Werken in de Zorg' onder 4144 werkenden in ziekenhuizen, de thuiszorg, de ggz, huisartsenzorg en fysiotherapie.
De schokkende uitkomst er van is dat de helft van deze zorgverleners overweegt om een andere baan te gaan zoeken!
Bijna tweederde van het zorgpersoneel verwacht dat de kwaliteit van de zorg verder zal afnemen, door te weinig geld, te hoge werkdruk en te veel administratie.
In december 2009 bleek al uit onderzoek dat 60% van 1400 ondervraagde verpleegkundigen in ziekenhuizen wel eens overweegt het vak te verlaten. De meesten van hen vinden dat ze een prachtvak hebben, maar het lage salaris tegenover de hoge werkdruk maken het beroep onaantrekkelijk. Ook bleek uit dat onderzoek dat 83% van de ondervraagden zich niet gewaardeerd voelt door de politiek. Het contact met patiënten is voor driekwart van de verpleegkundigen het leukste van hun baan.

Deze week kreeg ik een vraag van een lichamelijk gehandicapte zorgvrager die woont in een zorg-instelling. Hij kan geen gebruik maken van de aangeboden activiteiten, zijn kamer wordt niet behoorlijk schoongehouden en hij krijgt geen persoonlijke begleiding, omdat daar geen tijd voor is. Hij wil graag een gedeelte van zijn zzp-indicatie omzetten in een pgb, om zo wel zorg op maat in te kunnen kopen.
Het Zorgkantoor wijst dit verzoek af: mensen die zijn opgenomen in een intramurale instelling (die alleen zorg in natura verleent) kunnen de zorg niet opsplitsen in een gedeelte zorg-in-natura en een gedeelte pgb.

Ooit heb ik iets gelezen over het streven naar een scheiding van wonen en zorg. En ook iets over kwaliteit van zorg en het streven naar verbetering.
Zolang zorgkantoren (lees: de zorgverzekeraars!!!) een starre toepassing van eigen regeltjes blijven hanteren zal de zorg alleen maar verder verschralen.

Mantelzorgers pas op: op u zal een steeds groter beroep worden gedaan.
Vrouwen pas op: op u zal de taak komen te rusten om grotere (deeltijd)banen te combineren met meer zorgtaken.

Iets tegen doen?
Dan op 9 juni vooral op vrouwen stemmen: vrouwen kunnen in de politiek zorgen voor meer evenwicht!
Vereniging Vrouwenbelangen (bureau@vrouwenbelangen.nl) stuurt u op verzoek een setje ansichtkaarten:



Het ebook "De meest gestelde vragen en antwoorden over het persoonsgebonden budget" is klaar. U kunt het hier bestellen:

Geen opmerkingen: