dinsdag 19 mei 2009

Een nieuw adviesorgaan voor VWS is vandaag geinstalleerd

Vandaag, 19 mei, is door minister Klink de "Regieraad Kwaliteit van Zorg" geïnstalleerd.
De bewindslieden van VWS willen met deze Raad een impuls geven aan "het vaststellen van kwaliteitscriteria in de zorg". De gedachte is dat "de zorgvrager steeds meer centraal zal staan en verlangen dat de zorgverlener zich, daar waar dat kan, aanpast aan zijn wensen en transparant is over zijn prestaties." Zo formuleerde de minister het vandaag.

Hoe zorgverleners zich moeten aanpassen aan de wensen van de zorgvrager vereist natuurlijk uitgebreide studie op hoog niveau. Eén en ander moet vorm krijgen door te zorgen voor "meer structuur en aansturing in het ontwikkelen en implementeren van richtlijnen". De Raad maakt daarom eerst een knelpuntenanalyse en aan de hand daarvan biedt ze handvatten aan in de vorm van gestandaardiseerde procedures. Daarmee worden partijen vervolgens gestimuleerd om richtlijnen te ontwikkelen en te gebruiken...
En hoewel er in de zorg al heel veel partijen bezig zijn met het ontwikkelen en implementeren van richtlijnen, denken Klink en Bussemaker dat er toch nog wel winst te behalen valt op dit terrein: de veiligheid en doelmatigheid van zorg voor de patiënt/cliënt kunnen best nog wel worden verbeterd.

Ons nieuwste bureaucratische adviesorgaan zal zich als eerste buigen over het benoemen van prioritaire thema's waar de ontwikkeling en/of de implementatie van richtlijnen aandacht behoeft. Het laat zich dus aanzien dat het toch een jaar of wat gaat duren, voordat er concrete verbeteringen kunnen worden genoteerd, die toe te schrijven zullen zijn aan deze Regieraad. Maar: er wordt in ieder geval aan gewerkt! De 7 leden van de Regieraad zijn Pieter Vierhout, Chiel Bos, Olenka van Ardenne, Erik Buskens, Thea Poortenaar, Janneke van Vliet en Jos Werner.
Wat zij gaan verdienen met dit Raadslidmaatschap vermeldt het persbericht niet.
Maar het is vast en zeker meer dan die aardige mevrouw van de Thuiszorg, die u 2 x per week komt helpen wassen en u naast de zorg ook de broodnodige en zo enorm gewaardeerde, maar wegbezuinigde persoonlijke aandacht komt brengen...

Geen opmerkingen: